Now

«Ο Εντουάρ σωριάστηκε νεκρός. Ένα κενό έγινε μέσα της, που την ανύψωσε σαν άγγελο. Τα γυμνά στήθη της ορθώθηκαν: ένα πένθιμο ρίγος την έφερε στην εκκλησία του ονείρου όπου η εξάντληση, η σιωπή και το αίσθημα του τελεσίδικου την αποτέλειωσαν.»

Περφόρμανς βασισμένη στο κείμενο του Georges Bataille "Ο νεκρός" στο πλαίσιο του ΥΠΝΟΣ Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
7-8, 14-15, 21-22, 28-29 Μαΐου 2016, στις 9 μμ.
Ισόγειος χώρος, Σφιγγός και Γαλαξία, Νέος Κόσμος

 

 

Ιδέα / χορογραφία: Μανώλης Τσίπος
Περφόρμερς: Krassen Krastev, Laetitia Galama, Μανώλης Τσίπος
Σχεδιασμός ήχου: Julian Hetzel
Βοηθός σχεδιασμού φωτισμού: Maciej Sado
Κατασκευή κύκνου: Bastien Gachet, Johan Jensen Kjeldsen

Διάρκεια: 50 min

Δείτε περισσότερα

Now

Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
Παίζουν:
 Λήδα Δάλλα, Ελένη Καραγιώργη, Αντιγόνη Ρήγα, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου 
Κείμενο: Μίλτος Σαχτούρης
Σκηνικά-κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου
Διάρκεια: 60 λεπτά

πληροφορίες

 • Ο ΝΕΚΡΟΣ

  ΜΑΙΟΣ 2016 - ΥΠΝΟΣ PROJECT

  Now

  «Ο Εντουάρ σωριάστηκε νεκρός. Ένα κενό έγινε μέσα της, που την ανύψωσε σαν άγγελο. Τα γυμνά στήθη της ορθώθηκαν: ένα πένθιμο ρίγος την έφερε στην εκκλησία του ονείρου όπου η εξάντληση, η σιωπή και το αίσθημα του τελεσίδικου την αποτέλειωσαν.»

  Περφόρμανς βασισμένη στο κείμενο του Georges Bataille "Ο νεκρός" στο πλαίσιο του ΥΠΝΟΣ Project της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση.
  7-8, 14-15, 21-22, 28-29 Μαΐου 2016, στις 9 μμ.
  Ισόγειος χώρος, Σφιγγός και Γαλαξία, Νέος Κόσμος

   

   

 • ΛΥΡΙΣΜΟΣ

  4-5 Μαρτίου 2016 - FRASCATI-AMSTERDAM

  Ιδέα / χορογραφία: Μανώλης Τσίπος
  Περφόρμερς: Krassen Krastev, Laetitia Galama, Μανώλης Τσίπος
  Σχεδιασμός ήχου: Julian Hetzel
  Βοηθός σχεδιασμού φωτισμού: Maciej Sado
  Κατασκευή κύκνου: Bastien Gachet, Johan Jensen Kjeldsen

  Διάρκεια: 50 min

  Δείτε περισσότερα

 • ΕΚΤΟΠΛΑΣΜΑΤΑ

  9-10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016_ UM GALLERIE ΠΡΑΓΑ

  Now

  Σκηνοθεσία: Βασίλης Νούλας
  Παίζουν:
   Λήδα Δάλλα, Ελένη Καραγιώργη, Αντιγόνη Ρήγα, Δέσποινα Χατζηπαυλίδου 
  Κείμενο: Μίλτος Σαχτούρης
  Σκηνικά-κοστούμια: Ντόρα Οικονόμου
  Διάρκεια: 60 λεπτά

  πληροφορίες

Χρονολόγιο

Η Oμάδα

 • Μανώλης Τσίπος [ενεργό μέλος μέχρι το 2011]

  Γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα. Εργάζεται στο χώρο των σύγχρονων παραστατικών τεχνών ως χορογράφος/performance maker, δραματουργός και συγγραφέας. Συμμετείχε ως χορογράφος στο Research Studios #2 στην P.A.R.T.S [2015-2016]. Η σκηνική δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε διάφορα συγκείμενα (φεστιβάλ, συνέδρια, γκαλερί, κ.α.) στην Ελλάδα και το εξωτερικό. 

  Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Nova Melancholia - όπου παρέμεινε ενεργό μέλος μέχρι το 2011 - και του Ινστιτούτου για την Έρευνα των Παραστατικών Τεχνών |Π|. Είναι απόφοιτος Περιβαλλοντικών Σπουδών και Πολιτικής του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε μεταπτυχιακό επίπεδο [1997-2002]. Είναι επίσης απόφοιτος του DasArts (2010-2012, Master of Theatre, Amsterdam School of the Arts). Έχει εργαστεί ως μέντορας των τριτοετών φοιτητών της SNDO (2012-2015, School of New Dance Development, Amsterdam School of the Arts).

  Γράφει πρόζα και ποίηση. Τα υβριδικά του κείμενα έχουν παρουσιαστεί στα: Avignon Festival IN, FRASCATI – Amsterdam, Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, BIOS, Φεστιβάλ Αθηνών, και έχουν εκδοθεί στα ελληνικά και τα γαλλικά.   

  www.vimeo.com/manolistsipos

 • Βασίλης Νούλας

  Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη το 1975. Ζει στην Αθήνα και εργάζεται ως σκηνοθέτης με την ομάδα θεάτρου Nova Melancholia. Με το έργο του αποπειράται την εκ νέου προσέγγιση ψηφίδων της ελληνικής και ευρωπαϊκής παράδοσης της «μελαγχολίας», κατασκευάζοντας έτσι σταδιακά την προσωπική του πνευματική γενεαλογία. Πρόσφατες σκηνοθεσίες του: "Ο νεκρός" (κείμενο: G. Bataille, ΣΤΕΓΗ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΩΝΑΣΗ 2016), "Άπνοια" (κείμενα: Μ. Ποντίκας, ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΣΤΑ ΕΞΑΡΧΕΙΑ 2015), "Νεκρή φύση. Προς δόξα της πόλης" (κείμενο: Μ. Τσίπος, BIOS ΑΘΗΝΑ 2015).   

  Σπούδασε θεατρολογία (αριστούχος απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος «Θέατρο και Παραστατικές Τέχνες» του Πανεπιστημίου Paris III – Sorbonne Nouvelle με  Υποτροφία του ΙΚΥ) και εικαστικά (αριστούχος απόφοιτος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας). Είναι ιδρυτικό μέλος της θεατρικής ομάδας Nova Melancholia, του Κέντρου για την Έρευνα των Παραστατικών Τεχνών |Π|της Κίνησης Μαβίλη και της Κολεκτίβας Ομόνοια – ανοιχτή ομάδα καλλιτεχνών και θεωρητικών από διαφορετικά πεδία.

  Έχει εκδώσει τέσσερις συλλογές ποιημάτων και πεζών στις εκδόσεις Γαβριηλίδης: Η κατασκευή της φωλιάς (2010), Οι διακοπές του κυρίου Λούνα (2012), Μπενελούξ (2013), Από τη μεριά του πάρκου (2014). http://www.biblionet.gr/author/

 • Βίκυ Κυριακουλάκου

   
   
  Είναι ηθοποιός και σκηνοθέτις. Είναι ιδρυτικό μέλος της Nova Melancholia και βασική performer της ομάδας. Ζει στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μεγάλωσε στον Πειραία. Αποφοίτησε από το τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Φοίτησε στην δραματικη σχολή του πνευματικού κέντρου του δήμου Αγ. Βαρβάρας από όπου πήρε πτυχίο το 2006. Συν-ίδρυσε την ομάδα Nova Melancholia, της οποίας είναι βασική περφόρμερ. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Performance Making στο Goldsmiths, University of London (2011-2012). Ήταν υποψήφια για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη 2012 - ως νέα πολλά υποσχόμενη ηθοποιός- για την σόλο περφόρμανς "Πρώτος στοχασμός: Περί όσων μπορούν να τεθούν εν αμφιβόλω".
   
  Στο Λονδίνο ίδρυσε την ομάδα Ferodo Bridges με την οποία συ-σκηνοθέτησε και χορογράφησε το έργο The Vacuum Cleaner (Edinburgh Festival 2013). Έχει συνεργαστεί με την σκηνοθέτιδα Εύα Στεφανή, με την ομάδα M-kultra (devising theatre), με τον Βασίλη Νούλα (φωτογραφία), με τους εικαστικούς Ντόρα Οικονόμου και Κώστα Σαχπάζη, με τον μουσικό Τάσο Στάμου και με τον χορευτή Κώστα Τσιούκα. 
   
  vickykyriakoulakou@yahoo.com
   
 • Έμη Κίτσαλη

  Γεννήθηκε το 1975 στην Αθήνα και παραμένει μέχρι σήμερα. Είναι αρχιτέκτονας και εκπαιδευτικός.

  Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε με υποτροφία μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολεοδομία στο Παρίσι. Τώρα σπουδάζει και πάλι, στο μεταπτυχιακό πρόγραμμα Πολιτιστική Διαχείριση στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

  Διδάσκει σχέδιο και ιστορία της τέχνης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και κάνει θέατρο με τους μαθητές και τις μαθήτριές της. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με μελέτες αρχιτεκτονικού και αστικού σχεδιασμού.

  Είναι μέλος της θεατρικής ομάδας Nova Melancholía από το 2006 και ασχολείται με τον σχεδιασμό του επικοινωνιακού υλικού και με ό,τι άλλο χρειαστεί...

 • Δέσποινα Χατζηπαυλίδου

   
   
  Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1971. Ζει στην Αθήνα. Εργάζεται ως ηθοποιός και παράλληλα διδάσκει κινητικό αυτοσχεδιασμό (contact improvisation). Με τη δουλειά της στοχεύει στην έκφραση της προσωπικής ελευθερίας, γειώνοντας - συνειδητά και χωρίς όρια - στο σώμα, κάθε άλλη ψυχική ή πνευματική παρόρμηση που προκύπτει κατά την δημιουργική διεργασία.
   
  Σπούδασε σκηνοθεσία κινηματογράφου στην σχολή του Λ. Σταυράκου, και υποκριτική στο θεατρικό εργαστήρι του Άκη Δαβή. Ασκήθηκε στο σύγχρονο θέατρο και τον αυτοσχεδιασμό από την Ρούλα Πατεράκη. Με την Μίρκα Γιεμεντζάκη μελέτησε τη σχέση σώματος και φωνής. Μαθήτευσε δίπλα στην Χριστίνα Κλεισιούνη πάνω σε τεχνικές release, συνειδητή κίνηση, αυτοσχεδιασμό και contact improvisation. Εκπαιδεύτηκε στην Authentic Movement (3ετές πρόγραμμα) από την Ελένη Λεβίδη.
   
  Δημιουργεί παραστάσεις κινητικού αυτοσχεδιασμού και Αυθεντικής κίνησης με την ομάδα "3=4". Συνεργάζεται ως χορεύτρια με την ομάδα «Έλιξ» σε παραστάσεις contact improvisation. Σκηνοθέτησε και δραματοποίησε 5 παραδοσιακά ελληνικά παραμύθια στην παράσταση «Κι αν θέλετε πιστέψετέ το», με χρηματοδότηση του ΥΠ.ΠΟ., Πρόγραμμα Λαϊκής Παράδοσης, σε περιοδεία. Έχει χορογραφήσει για το θέατρο "Εντροπία" την παράσταση "Cut project" σε Βερολίνο και Αθήνα με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Ιδρύματος (ECF). Έπαιξε στην ταινία "Κλέφτης ή η πραγματικότητα" της Αντουανέττας Αγγελίδη και ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Β' γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2001.
   
  Με την ομάδα Nova Melancholia συνεργάζεται σταθερά από το 2007. 
   
  desapoin@otenet.gr
   
 • Ντόρα Οικονόμου

  Είναι εικαστικός. Η Ντόρα Οικονόμου επιστρέφει σε μέρη, κείμενα και υλικά με τα οποία είχε στο παρελθόν συνάψει σχέση, είτε κυριολεκτική είτε φανταστική, παίρνει δείγματα και με αυτά χτίζει γλυπτά. Την απασχολεί το κατά πόσο η καταγωγή των αντικειμένων μπορεί ακόμα να αναγνωριστεί εφόσον η πληροφορία της χρήσης τους έχει παραγραφεί.

  Έχει παρουσιάσει τέσσερις ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα (Δεσποινίς, ετών 39 : 2013, Πολύ Κοντά Στην Πηγή Της Παραγωγής : 2011, Δεκαπενταύγουστος : 2007, Η Χαμένη Τιμή Της Ντόρας Οικονόμου : 2005) και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Επιλεκτικά: LUSTLANDS AT Family Business, NY (2013). Η Αφαίρεση μετά την Αφαίρεση, Greek Art Institute, Αθήνα (2012). Monodrome: Athens Biennial 3, Greek art, Sem-Art, Monaco (2011). Προθήκες Θαυμάτων, Zone D, Αθήνα (2010). Strutture Precarie, San Vito al Tagliamento (Ιταλία) (2009). Point of Origin, Artspace Visual Arts Centre, Σύδνεϋ, (2008), Σε Ενεστώτα Χρόνο, Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (2007). Art Fab 'Women in Europe', Saint Tropez (2006), 4ο Βραβείο ΔΕΣΤΕ, Deste Foundation, Αθήνα (2005).  So much…so great…, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης, Λάρισα (2004). Τον Μάρτιο του 2013 ξεκίνησε το φανζίν «Κυψέλη».

  Συνεργάζεται στενά με την ομάδα performance Nova Melancholia και τον χορογράφο Κώστα Τσιούκα.

 • Κώστας Τζημούλης

  Είναι εικαστικός. Στη δουλειά του χρησιμοποιεί διαφορετικά μέσα όπως γλυπτική, βίντεο, φωτογραφία, περφόρμανς και εκδόσεις. Το έργο του αρθρώνεται γύρω από την προβληματική των ορίων ανάμεσα σε ιδιωτικό και δημόσιο, πόλη και οίκο, εντός και εκτός. Η διερεύνηση του ορίου είναι πρωταρχικής σημασίας τόσο σε συνειδητό όσο και υποσυνείδητο επίπεδο. Έλκεται από μέρη ή περιοχές που στέκουν ανάμεσα σε δυο αντιτιθέμενες καταστάσεις. 

  Σπούδασε στην ΑΣΚΤ (αριστούχος απόφοιτος του εργαστηρίου γλυπτικής του Γιώργου Λάππα) και ακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Dutch Art Institute (Arnhem, NL) και στο Westminster University (London, UK) με υποτροφία από το ΙΚΥ και το Ίδρυμα Μιχελή, αντιστοίχως.  

  Έχει παρουσιάσει τρεις ατομικές εκθέσεις (Contemporary Art Gallery of Pancevo, Βελιγράδι, 2007 | Artis Causa Gallery, Θεσσαλονίκη, 2008 | Green Park, Αθήνα, 2015) και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και συλλογικά πρότζεκτ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν συν-διοργανωτής και συν-επιμελητής του No Future: Performance Biennial (Green Park Αθήνα & Κύθηρα, Ιούνιος 2016).

  Με την ομάδα Nova Melancholia συνεργάζεται στενά από το 2014 . 
Envelope

Δερβενίων 54, 10681, Αθήνα

+30 210 3605958
+30 6972730557

e-mail: novamelancholia@gmail.com